Hvis du har samlet masser af æg, skal du udvælge de bedste æg til udrugningen. Husk, at du har en udklækningsprocent på mellem 40 og 80, og at halvdelen af disse er hanekyllinger. Her er nogle gode retningslinjer at følge ved udvælgelse af æg:
Størrelse
Det er bedst at vælge æg, der har den gennemsnitlige størrelse. Hvis ægget er for stort, kan det indeholde en dobbelt æggeblomme (du kan tjekke dette ved hjælp af en æglyser). Hvis ægget er for småt, har det måske slet ingen æggeblomme. Et gennemsnitligt hønseæg bør normalt veje mellem 53g og 63g, og et godt æg vil derfor være et sted derimellem.
Små, mellemstore og store æg.
Skallens tilstand
Du skal kontrollere hvert æg for at sikre, at skallen ikke er beskadiget. Nogle æg kan have bittesmå tynde sprækker, og medmindre der ikke er noget alternativ, bør disse ikke udruges. Hvis du virkelig gerne vil bruge et æg med en tynd revne, anbefaler nogle opdrættere at reparere revnen med enten tape eller neglelak (det anbefales kun at lægge disse over selve revnen).
Et revnet æg som ikke bør udruges.
Misdannelser på skallen
Du bør også kontrollere, at æggeskallen ikke har andre misdannelser. Pas på med, og undgå, æg der ikke er særligt ægformede, f.eks. alt for lange eller alt for runde æg, eller æg med buler.
Mærkelige æg som du ikke bør vælge til udrugning.
Kommentarer
Der findes endnu ingen kommentarer